Bursting with character and delight

NUMBER ONE WESTHILL

Using our knowledge of architectural, interior and landscaping design for this domestic project, we created a contemporary addition to the original 1920s house that blurs the lines between the kitchen, dining and living spaces, whilst taking advantage of the south facing garden.

The project won the RIBA East Midlands Award.

...a home bursting with character and delight. Number One Westhill is an exemplary reworking of a suburban house, seamlessly integrated with a crisp modern extension. RIBA (Royal Institute of British Architects)

Structural alterations

We created a seamless subdivision of the kitchen, dining and living areas largely through the uninterrupted, consistent ceiling height, and a dividing wall between the kitchen and living space—which would be completely worth the major structural alterations it required, as it very subtly ties each section of the new addition together.

Flooded with natural light

We brought light into the north facing aspect of the kitchen and created a relationship with the street the client wanted. Adding a nine metre glass roof and wall, to flood the working area with natural light, we extended the inside/outside relationship created by the glass walls in the living space.

Modern entrance courtyard

We replaced the previous detached garage, moving it further back to create a generous and modern entrance courtyard, and recreated the original 1920s garage doors so that these front additions did not feel separate to the original house.

We specified and supplied all the furniture and fittings. When furnishing the living and dining area we chose pieces that sat low in the space, keeping the lines of sight into the garden open.

You may also be interested in...